Enigma, fra Købmagergade til Trianglen

IMG_1946

Torsdag den 26. oktober var klubben igen på en interessant omvisning. Denne gang besøgte vi Enigma, museum for post, tele og kommunikation.

Vi var 26 medlemmer og 6 ledsagere. Vi blev delt i to hold, så det ene hold kunne starte med selv at gå rundt og kigge, mens det  andet hold fik en guidet omvisning. Da denne omvisning var slut skiftede holdene.

Det var en meget vidende guide, der fortalte en masse om hvordan man aflyttede tyskerne under besættelsen og om hvordan teknologien har udviklet sig. Der var mange interessante ting at se på, bl.a. noget man kaldte ”nødfrimærker”, for selv om der var ufred i landet, skulle posten ud. De kom vist aldrig i brug.                                              

Der var fletværker af kabler på havbunden og nedgravet i jorden. Dette var nok forløberen for internettet.                                                                

Censur hørte til blandt besættelsestidens prøvelser. Postforsendelser og telegrammer blev overvåget af den tyske værnemagt, men censuren blev udført af de ansætte i postvæsenet og telefonselskaberne. Den danske regering så fordelene i at censuren lå i danske og ikke i tyske hænder.

Vi bliver stadig overvåget, men via vores mobiltelefoner og computere.

Vi så en persons gåen frem og tilbage når han var ude at handle

og kom tilbage til museet igen. Dette var skitseret som streger frem og tilbage.

Vi fik mange andre spændende ting at vide og pludselig var de tre kvarter gået og vi blev sluppet løs på egen hånd.

Her var de lidt mere kuriøse ting, som den gamle kuglepostvogn, der var udformet på den måde, så der ikke kunne være passagerer med.

Der var de gamle postuniformer og mobiltelefoner gennem tiderne.

Da vi havde set det vi ville og det andet hold var færdige, spadserede vi få meter til ”Søpromenaden” hvor vi spiste en dejlig frokost.

Ref.: Lonnie Laursen

 

Også alle de dejlige billeder er taget af Lonnie ...