Fra automobilens barndom

Der ventes på, at alle kommer
Der ventes på, at alle kommer
Bedstemor And bilen
Bedstemor And bilen
Bilens interiør
Bilens interiør
Grete og Flemming drømmer måske om en safaritur
Grete og Flemming drømmer måske om en safaritur

Den 13. april var Grafisk Old-Timer på besøg hos Haaning Collection i Bagsværd. Museet åbnede den 19. august 2021, så det er meget meget nyt. Der er gamle og nyere biler, motorcykler og knallerter o.a. samt en biograf. 90 biler, 30 motorcykler og 20 knallerter. Udstillingen spænder over bilens 135 års historik. Museet er blandt de alle største i Danmark af sin slags.

Vi var så mange, at vi måtte deles op i to hold med to fantastiske omvisere og det var ikke så lidt de kunne fortælle om alt. Selv om jeg ikke går så meget op i bilens historie, blev jeg alligevel grebet af den, da man ikke kunne undgå at mærke vores omvisers entusiasme og hvordan han brændte for det.

Jørgen, som mit holds omviser hedder, kunne fortælle om hver enkelt bil, hvor den kom fra, hvor gammel den var osv. Han kunne i nogle tilfælde fortælle hvem der havde ejet den. Det andet hold havde Erik Haaning som omviser og de var lige så begejstrede. 

Vi startede med at se knallerterne og. der var selvfølgelig nogle vi kunne genkende. Pudsigt nok var der en cykel med hjælpemotor bagpå. Den blev kaldt for noget jeg ikke vil gentage her. Jeg må dog sige at nutidens el- cykler ser mere elegante ud. 

Der står nogle af de ældste biler og endda én som den ”Bedstemor And” kørte i. Der er sportsbiler, person-og varebiler. Der er datidens el-biler, hvor batterierne fyldte både bagagerummet og motorrummet op. Man gik dog væk fra dem igen, da folk ikke havde kontakter så batterierne kunne lades op. 

Der er endda gamle benzinstandere, nok uden benzin. Der er vitrineskabe med i alt 11.000 modelbiler. Vi talte ikke efter, man tog Jørgen på ordet, da han selv havde været med til at opstille dem. 

Der er en del motorcykler, som Jørgen også kunne fortælle en masse om. Nogle er hængt op over et bord, da de er så tætte at de ikke drypper med olie. 

Alle biler og motorcykler er køreklare og nogle bliver brugt ved specielle lejligheder. 

Efter ca. 90 min. Hvor Jørgen stadig fortalte, måtte jeg bede ham om at skrue lidt ned, da det første hold var færdig og vi skulle have frokost. Omvisningen skulle kun vare en times tid. 

Vi spiste i cafeen hvor bla. ejeren Erik Haaning hjalp til med serveringen. Der var bestilt tre stykker smørrebrød til hver, men de var så højt belagt, at nogle knap nok kunne spise to stykker. De var meget lækre og velsmurte. Der var en sodavand eller øl til maden som blev betalt af klubkassen. 

Da vi havde sundet os lidt efter frokosten og sad og hyggesnakkede, blev der serveret kaffe og kage. 

Nogle af os havde dog lidt svært ved at bryde op, for det er altid dejligt at være sammen med GOT medlemmer og deres ledsagere. 

LL.