Planum og Mærsk

J-P tager en slapper
J-P tager en slapper
Der var så lidt plads, at nogle måtte sidde på skødet
Der var så lidt plads, at nogle måtte sidde på skødet

Torsdag den 10. oktober kl. 9.59 mødte 35 personer op inde i 

Mærsk Tower

som ligger på Blegdamsvej 3 B på Nørrebro, sammenbygget med Panum Instituttet. Ved den store fornemme arkitekttegnede trætrappe ved hovedindgangen mødtes vi med vore guider. Her fik vi at vide, at der er 3.350 ansatte i bygningen, heraf 1770 forskere og igen heraf kommer der ca. 350 fra udlandet. Der er 1.600 ph.d. studerende og 7.700 studerende heraf små 1.000 studerende fra hele verden. Der bliver forsket og studeret i natur videnskab, sundhed herunder kræft, diabetes, demens og fedme, medicin, tandpleje og dyrevelfærd og animalsk medicin. Til forskning bruges 1.268 mill. Hvor af ca. 1/4 kommer fra staten og 3/4 kommer fra fonde og virksomheder. Omsætningen er på ca. 3 milliarder. 

Formålet er at uddanne de studerende til meget høj niveau i et super godt studio miljø og være med på et højt internationalt forsker niveau til en evt. efterfølgende ph.d. uddannelse. Endvidere at tiltrække de bedste forskere til Danmark. Resultaterne skal være værdiskabende og tilflyde de danske virksomheder.

Mærsk Tårnet er egentlig ikke et tårn, men en kæmpe moderne bygning på 75 meter høj med 15 etager over jorden 3 under og kan stort set ses i hele København. Det er en fantastisk bygning med alle og jeg siger alle moderne installationer helt ned til mindste detalje. Man ankommer til en stor plads foran bygningen med en meget svag hældning mod midten, som kan samle vand op efter et skybrud i et underjordisk vand reservoir til 5 mio. liter vand, og som bl.a. bruges til toilet skyl og vanding. Der er taget særlige tiltag til energi besparelser med automatiske skodder ved vinduer for at mindske solvarmenedkøling og kæmpe ventilation kanaler, så temperaturerne er stabile i alle laboratorierne og undervisningslokalerne. I de 3 auditorier hvoraf der i det ene kan være 700 mennesker er med højteknologiske højtalere, så uanset hvor man sidder i lokalet, har samme høreeffekt. Rundt om bygningen er lavet en grøn campuspark og boldbaner samt nedkørsler til en gigantisk cykelkælder. Der kunne fortælles meget mere om dette højteknologiske tårn. Jeg kan absolut anbefale, at man skal opleve dette fantastiske bygningsværk.

Efterfølgende spadserede vi over på den anden side af gaden til hyggelig lille italiensk restaurant, hvor vi fik en lækker to retters menu.  

Tom Hilfling.

Nb.Tak for de glade, finurlige og morsomme hilsner på hjemmesiden, mails og sms. Det er dejligt at få respons.

Hilsen Lonnie.