Folketinget og proviantgården

Anekdoter, kunst og statskassen

Den 13. oktober havde bestyrelsen arrangeret en kunstomvisning i Folketinget med efterfølgende middag i Snapstinget.

Vi skulle først igennem et sikkerhedstjek i vagtlokalet og det var næsten som at være i lufthavnen. Efter vi var blevet modtaget af vores omviser, Michael Jordan, blev vi forsynet med gæsteskilte. Der måtte ikke være andre med end aftalt, men det er kun godt, at der bliver passet så grundigt på rigets mægtigste kvinder og mænd. Vi fik en kort introduktion og så startede den alenlange spadseretur ad de lange smukke gange, mens Michael fortalte om de mange malerier vi gik forbi. Vi var inde i nogle af udvalgslokalerne og fik dér en gennemgang af krystallamper og malerier, og fik nogle morsomme anekdoter, både om fortidige og nuværende folketings-medlemmer. Vi kiggede ned i statskassen, hvor der lå lidt mønter på kistebunden. Der var hele to kister, men den anden var der en stor hængelås på, så måske er det dér rigets overskud bliver gemt. Folketingssalen blev også vist frem og det var ikke småting vi her fik at vide. F.eks. er der en sektion der er forbeholdt de forhenværende politikere, når de vil overvære et møde, så derfor kaldes den for urnehjørnet. Der er 3-4 ubenyttede balkoner. Den ene er der slet ingen dør i, men arkitekten kunne godt lide balkoner og det var vist noget af en prestigesag dengang. Symbolerne i loftet er hugget ud i store gipsplader. Det tog seks år for kunstneren og de seks dygtige italienske håndværkere, hvor de lå på ryggen under arbejdet. Bagved formandssædet er et stort billedtæppe udført af Berit Hjelholt, som hun kalder ”Som en rejselysten flåde”. De fire store skulpturer symboliserer: Fiskeriet, handelen, landbruget og håndværket. Efter at have set på malerier og værelser og fået fortalt lidt historier om paternostret, var vi ved at være i tidnød og hastede over til provianthuset. Her går der næsten et sus gennem én første gang man kommer der. På øverste etage er Lars Ravns mægtige farvestrålende blomsterbuket i glasmosaik. Den fortsætter til etagen nedenunder, hvor vasen står på nogle ”bøger” og man mener det er ”Kundskabens Træ”. Her går man på Bjørn Nørgaards fantastiske mosaikgulv, udført i flere forskellige træarter. Der står en noget ejendommelig stor ”ting”, som ingen har kunnet få at vide hvad er, men Hr. Nørgaard kalder den for "7" af en eller anden grund og ellers er det ”Bare noget man kan sidde på og ellers lade det være, hvad man synes”. Vi sluttede af i vandrehallen med at se grundloven fra 1849 og den reviderede udgave fra 1915, hvor kvinderne fik midlertidigt valgret, som Michael fortalte med et smørret grin.

Michael Jordan underholdt os med sin store viden og gode humør i ca. 95 min. så vi var ved at miste pusten, men vi kunne godt have hørt på ham i længere tid.

Noget sultne efter at have fået så meget motion, gik vi til middagen i Snapstinget og fik en dejlig ovnbagt laks med krydret bulgur, stegt aubergine og citronyoghurt smagt til med mynte og sluttede af med kaffe og lækker lagkage med masser af flødeskum.

Igen havde vi en fornøjelig aften med en del af klubbens medlemmer.

LL