Grafisk OldTimer, klubben for grafiske seniorer var på sommerudflugt lørdag den 16. juni. Vi mødtes kl. 13.00 på Høje Taastrup station og steg om bord på bussen, som skulle køre alle 52 deltagere til Gjorslev Slot og Herregård nede ved St. Heddinge. Det øsregnede da vi mødtes og det regnede faktisk hele dagen. Lonnie Laursen og Flemming Krogdahl som var arrangører hang lidt med ørerne i starten, da en del af det store arrangement skulle foregå ude i slotsparken. Humøret hos deltagerne var alligevel højt som sædvanlig, når vi mødes og er sammen og inden vi så os om, var arrangementet ændret, så alle løjerne o.a. var flyttet ind i lader og andre store rum.
Da bussen efter en lille time standsede ved vindebroen, gik vi, efter at have taget plasticsutterpå fødderne, ind på slottet og i en af de store gamle sale fik vi velkomstdrinks og peanuts. Her tog slotsforvalteren imod os og fortalte med varm humor om slottes historie og om den nuværende ejer, som stadig bebor slottet. Det er Danmarks største middelalderslot og det er Danmarks ældste beboede. Det blev bygget i slutningen af trettenhundredtallet af Roskilde biskoppen Peder Jensen Lodehat, som i denne urolige tid tillige var rigskansler, indsat af dronning Margrethe den første, som hendes fortrolige rådgiver. I 1397 var han manden bag Kalmarunionen. Dette var første gang en traktat blev skrevet på papir i Danmark. Slottet og godsets ejer Peter Henrik Tesdorpf driver i dag et gigantisk landbrug og har ca. 400 stk. kvæg og en medarbejderstab på 18 personer.
Efter velkomsten og rundvisning i slottets smukke gamle sale med tilhørende historik, gik vi med paraplyer ud i slotshaven til en kæmpe tipi (indianertelt) med hul i toppen. Heri var anlagt et herligt stort varmt bål samt borde og bænke med fåreskind på. Her blev serveret dejlig kaffe og wienerbrød samtidig med, at vi blev informeret om dagens og aftenens begivenheder, som vi skulle opleve.
Herefter beså vi et kæmpe staldkompleks med 350 fritgående køer i en betagende stor stald. Her var automatisk malkeanlæg, som kunne malke 48 køer ad gangen på under en halv time og samtidig kontrollerer koens tilstand og mælkens indhold. Herefter gik vi til en af laderne – nu skulle der leges og konkurreres. Instruktørerne af konkurrencerne er til daglig konsulenter og kursusledere, så alle konkurrencerne bar præg af, at man skulle have en god ledelsesteknik i gruppen for at kunne vinde, men det var der ingen, der vidste på forhånd. Der var store chokoladepræmier til det hold, som vandt. Vi blev opdelt i 6 hold med 8-9 deltagere pr. hold. Det bliver her for omfattende at fortælle om de enkelte items, men der ingen tvivl om, at alle morede sig kosteligt, det kunne man høre på de forskellige brøl og grin undervejs. Til dem som måske tørstede var der øl og vand undervejs.
Trætte og udmattede, men ej tørstige - mødtes vi igen i tipien. Her var nu linet op til spisning med meget mørt oksehøjreb, honning glaseret skinke, flødekartofler i fad og masser af forskellig grønt til salater, hertil var der vand, øl samt rød- og hvidvin af mærkerne ad libitum, hvilket faldt i manges smag. Undervejs blev en kæmpe gryde med vand hængt op over bålet, - det var til ”cowboykaffe”, som blot blev brygget ved, at der blev hældt kilovis af kaffebønner i det kogende vand, hvorefter man med en øse fyldte sit krus. Hertil var der frugttærter med cremefraiche og chokoladeslik.
Villy Eenberg spillede på harmonika under spisningen mens der blev sunget – højere og højere som aftenen skred frem. Vinderne af konkurrencerne fik deres fortjente præmier. Om aftenen blev vejret pludselig fantastik smukt, mildt og med høj himmel, så vi kunne konstaterer, at vi alligevel ikke druknede den dag. Vi gik alle uden for, hvor formanden takkede arrangørerne for en meget vellykket dag. Kl. 22.00 steg vi stemningsfulde på bussen og sang videre til vi nåede Høje Taastrup. Alle syntes, de virkelig havde fået valuta for pengene.
Tom Hilfling