Uhygge på Københavns rådhus

7. maj var vi 42 medlemmer og ledsagere der invaderede Kbh.s rådhus, hvor vi blev modtaget af vores to rundvisere, John og Kristoffer. De er et par festlige fyre, der med stor humor og viden viste os rundt mens de fortalte om huset godt krydret med morsomhederog anekdoter.

Vores hold startede med at gå ned i krypten, mens John, vores rundviser, ladede op til den helt store uhygge. Vi kom igennem nogle kælderrum med tykke vand og varmerør. Pludselig mente han, at der kom et spøgelse imod os. Det var dog blot en tekniker i hvidt tøj, men så var stemningen ligesom lagt. For at komme ind i krypten skulle vi videre ad en meget mørk gang, hvor vi måtte føle os frem og ind gennem en dør for at komme til krypten og med ét var gyset væk, da vi så hvor hyggeligt der var dægget op med pandekagerne, mousserende vin og stearinlys. Her fortalte John bl.a. om grundstenen, der var muret ind i væggen.

Herfra gik vi ud i rådhushaven, hvor vi fik vi en lang historie om huset, og Martin Nyrup, der var arkitekten bag byggeriet, imens nød vi det mest vidunderlige sommervejr.

Vi kunne ikke komme ind i rådhussalen, da det netop den dag var ”fagenes fest” og der var stilles masser af stole op på gulvet og en særlig gruppe til de kongelige, der skulle deltage i præmieoverrækkelsen til de dygtige nyudlærte unge mennesker, men vi kunne alligevel se, at den er præsentabel.

Herfra gik turen til Jens Olsens verdensur og det var ikke småting John kunne fortælle om dette ur, der har verdens mest præcise mekaniske urværk.

Oppe på 4. sal er et stort køkken, hvor der stadig står det gammel komfur, der oprindeligt var kulopvarmet, men senere gik man over til at bruge bygas. Nu kommer maden primært udefra, fra Mayers køkken. Videre hen ad en lang gang (måske hvor bymuseet var engang) var der vitrineskabe med fint gammel porcelæn og andre ting der har haft tilknytning til rådhuset gennem tiderne. Her stod også tre sikkerhedskopier af fiskerkonerne på Gl. Strand i deres fine dragter. De var gemt, for sæt nu traditionen blev taget op igen, så kunne man se hvordan de så ud i fordums tider.

Som et kuriosum har man bevaret et gammelt kontor, som blev brugt af Martin Nyrup. Der stod bl.a. et gammelt hakkebræt af en skrivemaskine, en spøjs blyantspidser, en stol der kunne hæves og sænkes ved at man drejede rundt på den og nogle af datidens møbler.

Efter ca. to timer rundt i rådhuset endte turen, men tiden var gået hurtigt, for det var en meget vidende, men også meget underholdende guide vi havde og jeg har hørt, at det andet hold også havde en festlig guide, så det var igen en dejlig dag med medlemmerne og deres ledsagere, hvor vi var nogle der afsluttede dagen med at gå en tur i Tivoli i det skønne vejr.

LL