Roskilde domkirke

 Kultur og sejltur

9. august var 73 medlemmer og ledsagere på omvisning i Roskilde Domkirke med efterfølgende sejltur med det gode skib SagaFjord.

Vi mødtes uden for kirken kl. 9.30 og heldigvis var det et skønt vejr, for kirken åbnede først kl. 10.00. Da vi var så mange havde Tom sørget for at vi fik to guider og den første halve time gik de to grupper hver sin vej rundt om kirken, mens vi fik en masse at vide om bygningen, som det tog mere end 100 år at få bygget, så i 1200 tallet blev den færdigbygget efter mange forandringer undervejs. Vi hørte om ”den nye kongeport” der er udført af Peter Brandes og opsat i 2010, hvor den afløste den gamle træport og Absalon buen, der er bygget op af sten fra den første kirke der blev rejst af Harald Blåtand for ca. 1000 år siden. Vi hørte om mange andre ting, for guiderne havde en stor viden.

Efter at have hørt om opførelsen af kirken, kom vi indenfor. Vi fik alle udleveret et headset, som er en rigtig god ting, da vi ikke behøver at stå tæt på guiden, og denne dag var det særlig godt, for der var rigtig mange mennesker i kirken og en organist øvede sig på orglet. Bag den fantastiske altertavle, som er fra ca. midten af 1500 tallet og udført i Antwerpen, står Margrete 1. sarkofag. Hun blev først bisat i Sorø, men kom efter et årstid til Roskilde. Det siges, at højtideligheden varede i tre dage og sarkofagen blev bekostet af Erik af Pommern. Efterfølgende var vi i nogle af de mange   kapeller bl.a. Chr. Firtals, Chr. 1.s, Chr. 9. s hvor også Chr. 10. ligger. Alle med deres hustruer. Sankt Andreas kapel, der er nyindrettet af Peter Brandes og bruges til dåb og vielser. Vi så også kapellet med modellen af sarkofagen, udført af professor Bjørn Nørgaard, til Dr. Margrethe, som åbenbart skal bruge den alene når den tid kommer. Det var ellers forventet, at hun ville begraves udenfor selve Domkirken, sammen med sine forældre.

Efter al denne kultur og kongerækker, var vi blevet både tørstige og sultne, så vi vandrede til havnen og steg om bord på SagaFjord, hvor vi skulle indtage vores frokost. Her fik vi hvad de kalder en Plat Royale, som var lidt anderledes, men vældig god. Frokosten bestod af:

Lakserillette med sprødt grønt ~ Rødbeder med gedeost, spinat og pinjekerner ~ Kyllingebryst med rødder ~ Unikaoste med condiments ~ Fransk porretærte med trøffelcreme ~ Roastbeef med løg serveret med dejligt rugbrød og franskbrød afsluttende med te og kaffe.

Igen en dejlig dag med en masse glade mennesker og skønt solskinsvejr til sejlturen, selv om vi troede at sommeren var aflyst i 2017.

LL.