Nyhavn

Det var godt at få lidt varme med en Irish cofee
Det var godt at få lidt varme med en Irish cofee
Nogle var heldige at se vagtparaden
Nogle var heldige at se vagtparaden
Kim Greiner med sin tatovør
Kim Greiner med sin tatovør
Et smukt syn, altså porten
Et smukt syn, altså porten

Nyhavn på kryds og tværs


Nyhavn. Vejrudsigten for onsdag 18. september: 12-14 grader Celsius, vind 4 m/s og ingen regn.
Herligt. – Men da vi mødte i Nyhavn ved Mindeankeret kl. 10:45 ville vejrguderne det anderledes. Det regnede og regnede i stænger. Paraplyerne blev slået op for dem der havde husket dem. Alle blev våde.
Det vil vi mindes.
Præcis kl. 11:00 gik vores guide Kim Greiner i gang med et velkommen og foreslog at vi gik over i indgangsporten til Charlottenborg for at stå i lidt tørvejr.
Her fik vi historien om Charlottenborg og den botaniske have. Lidt om Kongens Nytorv, der på den tid var Københavns midtpunkt. Havnens tilblivelse, husene o.s.v.
Vi gik først på den ”pæne” side og fik mange gode historier om husene. Vi kom ind i baggårdene og her fik vi indblik i en helt ny gammel verden.
Det gik springvis fra port til port for at få lidt ly for regnen. Da vi senere skal spise på Restaurant Gilleleje fik vi naturligvis også en historie om dette sted. Det er en traditionel dansk frokostrestaurant. Den har været
der siden 1876.
Historien er: Ved kajpladsen ud for værtshuset lå dengang kartoffelskibet "Gilleje" fast fortøjet. Her kunne københavnerfruerne købe kartofler fra landet. Som supplement til kartoffelsalget drev skipperen smugkro i
skibets lastrum. Det var også ulovligt dengang, og da skipperen ikke gad skændes med myndighederne længere, lejede han de lokaler, en gammel kulkælder, hvor restauranten nu ligger. Navnet gav sig selv.
Han tog simpelthen navnebrættet fra kartoffelskuden og satte det over døren.
Over broen og så tilbage på den ”frække” side …
Vi hørte også om søfolkene, bolværksmatroserne, den frække periode med Nyhavnspigerne, De Røde Hænders Klub,  verdens ældste tatovørbutik, sømandshjemmet og rulleforretningerne. Det er artige sager, der bliver rullet op i denne herlig havn med de gamle træskibe.
Den guidede tur sluttede igen ved Mindeankeret.
Vi sluttede med en herlig frokost på Restaurant Gilleleje.

Henning M.