Egholm Museum

Besøg på Egholm Museum den 31. januar

Vi var 27 medlemmer og ledsagere på dette spændende museum. Det var rigtig flot, at så mange ville køre helt til Horns Herred til dette arrangement, som var det første i 2023.

 

Vi blev modtaget af ejeren Ole Falck, som startede med at fortælle om, hvordan han ene mand havde fået etableret museet og fået indkøbt alle de mange spændende ting.

Han fik et gevær i gave af sin far da han var dreng eller ganske ung og det tændte ham, så det satte gang i tanken om at etablere et museum med div. våben og hvad der hørte til.

Han startede på 400 kvm på loftet på Egholm slot. Han fandt ting på loppemarkeder og fik efterhånden så mange effekter samlet sammen, at han måtte flytte det ud i en lade så han fik 1200 kvm. Laden var fyldt med halm der skulle fjernes, men det gjorde nytte da Ole havde et halmfyr, hvor det kunne afbrændes, så det samtidig gav varme.

I 2022 havde museet 10 års jubilæum og det blev fejret med en gammel fin gave.

En Enigma skrivemaskine.

Efter introduktionen skulle vi ind og se museet med Ole som omviser og det var ikke småting han havde fået samlet sammen og han kunne fortælle en historie om alle genstandene.

Der var bl.a. den tyske stabsvogn, en stor Mercedes, der var ejet af Reinhard Heydrick og bilen havde sin helt egen historie i Prag i 1942. Vi så også den russiske a T34 og amerikanske Sherman tankvogn. Det var nogle af de store ting, men der var også ganske små sager som barberknive og sysæt, udstoppede brevduer og en udstoppet rotte. Denne manglede Ole i samlingen og fik den i julegave af datteren Rikke.Der var en hel gade med butiksudstillinger fra Danmark som de så ud i fyrrerne. Der var flere tabloider med soldater og røde kors ambulancer. Der var en jagtafdeling med mange slags våben, en westernafdeling, hvor den danske Henry Hansen blev sherif i byen Lodi i Californien.

Der var meget meget mere, som det fører for vidt at fortælle om her.

 

Efter endt omvisning der varede ca. 1½ time, var det frokosttid. Lonnie havde medbragt lækkert smørrebrød (hun havde dog ikke selv smurt det) og drikkevarer.

Der var dækket op under et Draken fly (det var spændt godt fast til loftet så vi ikke fik det i hovedet). Smørrebrødet var linet op i æskerne på et tomt bord, så deltagerne selv kunne vælge hvad de ville have. Tre stk. til hver i gennemsnit og de kunne selv vælge drikkevarer. Da frokosten var til ende og alle var mætte, kom Ole Falck med kaffe der var på husets regning.

 

Det var dejligt at se medlemmer og ledsagere igen efter en lang juleferie og stemningen var god som sædvanligt når Gotterne er sammen. 

LL